Kókuszzsír

A kókuszolaj vagy másik nevén a kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyert zsiradék amely nemcsak fogyasztásra alkalmas, hanem gyógyszerként, gyógyhatású készítményként, szépségápolásra is kiváló.
A kókuszzsír szobahőmérsékleten fehér, szilárd halmazállapotú, zsírszerű anyag. Hő hatására folyékonnyá válik, ezt hívjuk kókuszolajnak. Magasan telített, magnéziumot, kálciumot, cinket és vasat is tartalmaz. A közepes láncú zsírsavaknak köszönhetően gombaölő és antibakteriális hatású, laurinsav tartalmának köszönhetően immunrendszer erősítő, így hatékony a herpeszre, influenzára is.A kókuszolaj gazdagon tartalmaz zsírsavakat, így kiváló hidratáló.
Elkészítési módja szerint három fajtája ismeretes: hidegen sajtolt, szűz, és finomított kókuszolaj.
Szépségápolásban való felhasználása:
Testápolás: A szűz kókuszolaj gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. A telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag olaj hamar a bőr részévé válik.
Ajakápolás: A hideg, a szél, vagy az UV-sugárzás az ajkak érzékeny bőrét könnyen kiszáríthatja. A kókuszolaj kellemes illatú, hatékony ajakápoló.
Hajápolás: A napsugárzás, vagy a szoba száraz levegője kiszárítja a hajat, amitől töredezett, fénytelen lesz. A kókuszolaj e problémákon is segít - használja hajpakolásként.
Bőrkeményedés: Tartós hidratáló hatása révén puhítja a bőrkeményedéseket, megakadályozza a bőr kirepedezését.
Pattanások: A kókuszolaj antibakteriális hatású, így amellett, hogy optimális működésre serkenti a bőrt, megakadályozza kisebb sérülések, vágások, pattanások elfertőződését.
Fürdés: Fürdőolajként használva ápolja a bőrt - tetőtől talpig.
UV-védelem: A kókuszolaj megvédi a bőrt az UV-sugárzás nap, mint nap jelentkező káros hatásaitól. Napozáshoz - bizonyos feltételeket figyelembe véve - kiválóan használható Borotválkozás Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt.

Szappankészítéshez bázisolajként max. 40%-ig használhatjuk. Segíti a szappan habzását, jól tisztít, de nagy mennyiségben kiszáríthatja a bőrt. Bőrre kenve öregedésgátló hatású, kiválóan ápolja a bőrt és természetes védelmet nyújt az UV sugarakkal szemben. Gyorsan felszívódik a bőrbe. A szűz kókuszolaj hajunkat táplálja, erősíti, csillogóvá varázsolja, beállítja a fejbőr optimális működését és megszünteti a korpásodást. Antibakteriális hatású.