Olívaolaj


Az olívaolaj az olajfa (Olea europaea) csonthéjas terméséből, az olajbogyóból előállított zöldessárga, jellemző illatú, kellemes, édeskés ízű folyadék. A mediterrán konyha egyik alapvető hozzávalója.
Homérosz az olívaolajat "folyékony aranynak" nevezte. Az ókori Görögországban az atléták rituálisan dörzsölték be vele testüket. Az olívaolaj a Földközi-tenger népeinek több volt, mint puszta élelmiszer: kifogyhatatlan forrása a varázslatoknak és csodáknak, a hatalmas vagyonnak és erőnek. Amellett, hogy élelmiszerként fogyasztották, az olívaolajat vallási rítusoknál, gyógyszerek alapanyagént, lámpába olajként, szappan készítésére és a bőr ápolására is használták. Az olajág régóta a béke szimbóluma is. A Biblia özönvízről szóló részében egy olajágat tartó galamb jelenti a megmenekülést.
Az olajfa a Földközi-tenger környékén őshonos; a vad olajbogyókat már a neolitikus ember is gyűjtötte, i.e. 8000 körül. A vad olajfa őshazája Anatólia.
A széleskörben elterjedt nézet szerint elsőként a görög Kréta szigetén termesztették. A legkorábbról fennmaradt olívaolaj amfóra i.e. 3500-ból származik, bár az olajfa termesztését i.e. 4000 körülre teszik.
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, linolsavat, linolénsavat és arachidonsavat. (F-vitaminnak is nevezik ezeket a zsírsavakat) Az olívaolaj természetes antioxidánsai az A-, D-, E-vitamin és a béta-karotin. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok. Erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Könnyen emészthető, mert gyorsan felbomlik (szétoszlik, emulgeál) az emésztőrendszerben. Kis mennyiségben zsírszegény étrendekben is jól hasznosítható (máj-, epe-, hasnyálmirigy-betegségek stb.). Gyomorsavcsökkentő hatású. Nagy D-vitamin-tartalma segíti a kalcium beépülését a csontokba. Az A-vitamin a szem megfelelő működésére, a haj és a bőr egészségére van hatással.


A mediterrán civilizációk hölgyei már évszázadok óta kényeztetik magukat olivaolajjal. Az olivaolaj segítségével kényeztethetjük a bőrünket, mert gazdag E-vitaminban, természetes antioxidánsokban – természetes út a szépség felé. Az olivaolaj kényezteti és nyugtatja a bőrt, növeli a bőr immunitását, javítja a többi összetevő hatásfokát. Gazdag A és E-vitaminban. A megviselt bőr kezelésére és a hegesedés gyógyítására is rendkívül megfelelő.

Az olajbogyóból előállított olaj színe zöldessárga, jellemző illattal rendelkezik. Tartalmaz linolsavat, linolénsavat, Omega3, A, D, E, K, F vitamint tartalmaz. Az olívaolaj gyulladáscsökkentő, könnyen felszívódik. Száraz, töredezett, hámló bőrre kiváló. Segíti a bőr öntisztulását. E-vitamin tartalma gátolja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását. Segíti a bőr hámképződését és megújulását. Linolsav tartalma regenerálja, védi és táplálja bőrünket. A hidegen sajtolt olívaolaj öregedésgátló, hidratáló, regeneráló hatású. Használatával egy finom szappant kapunk. A csupán olívaolajból készült szappanok nagyon jó tulajdonságokkal rendelkeznek, de száradási idejük akár 6 hónapot is igénybe vehet. Habzás szempontjából kevésbé habzanak.