Napraforgóolaj

A napraforgóolaj a napraforgó növény magjából, hideg vagy meleg eljárással nyert növényi zsiradék.A napraforgómag 35–60 % zsírsavat tartalmaz; ezek 65-70%-a többszörösen telítetlen.
Értelemszerűen a zsírokban oldódó vitaminok vivőanyaga, így jelentős a tokoferol- (E-vitamin-) és A-vitamin-tartalma. Emellett sok benne a a sejtanyagcserében oly fontos szerepet betöltő lecitin, ugyancsak sok a fehérje, globulin, palmitin, sztearin, arachnin, lignocerin és arginin.
Eleinte a bőr- és gyapjúfeldolgozásban használták. Étkezési célokra csak a 19. század eleje óta veszik igénybe, de eleinte igen korlátozottan. A 20. század elején az olaj többségéből szappant főztek vagy festéket gyártottak, élelmezési felhasználása az 1940-es években vált tömegessé. Korunkban nagyobbrészt étolajként hasznosítjuk, de a margarin és a szappan gyártásának is fontos alapanyaga. A népi gyógyászatban a nehezen gyógyuló sebek és a száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták. A tiszta napraforgóolaj szinte minden bőrtípusra alkalmazható, könnyen felszívódó olaj. Antioxidáns hatása késlelteti a bőr öregedését, intenzíven hidratál, bőrpuhító és bőrlágyító hatású. Magas E-vitamin tartalma miatt az érzékeny és száraz bőrűek számára is ajánlható. A bőrápolásban kiemelkedő szerepe van, egyensúlyban tartja a bőr víz- és zsírháztartását, értékes áványi anyagokat tartalmaz.